Renovatie en nieuwbouw van boerderij

De aangebouwde deel, het dierenvertrek van de originele boerderij, is gesloopt. Op de plaats van de deel is een nieuwbouw gekomen die, in een ‘getrokken en verschoven’ perspectief, precies aansluit op het litteken van de oorspronkelijke aanbouw.

Hierdoor blijft de traditionele T-vorm van de boerderij behouden. Het nieuwe volume, samen met het bestaande volume en bijgebouwen, is programmatisch opgesplitst.

Het bestaande volume fungeert als woonhuis. In het eerste deel van de nieuwbouw bevinden zich de entree, als verbinding tussen oud en nieuw, en de woonkeuken. De werkkamer, het gastenverblijf en de tuinberging bevinden zich in het tweede deel van de nieuwbouw. Deze twee delen zijn met elkaar verbonden door middel van een wintertuin.

De hoofddraagconstructie van de nieuwbouw is opgebouwd uit geprefabriceerde, massief verlijmde houten schijven. Deze bepalen de materialisering en de sfeer van het interieur. Het dak en de gevel van de nieuwbouw zijn bekleed met houten latten. Het volume heeft transparante, semi-transparante en gesloten geveldelen.

Bekijk hier het hele project.