Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Gelderland: Verbouw met aanbouw boerderij in Laag Keppel
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: Architectenbureau Jules Zwijsen
Jaar:
Bron: www.zwijsen.net/
Website: www.zwijsen.net/
Download: pdf-bestand

De voor de regio kenmerkende boerderij is aan de binnenzijde aangepast aan de moderne comforteisen. De karakteristieke stalen kozijnen en het metselwerk zijn behouden en samen met een nieuw dak en vloer geïsoleerd. Op deze manier is de boerderij weer in oude luister hersteld en als 'erfgoed'  bewaard gebleven. 
Aan de tuinzijde is een aanbouw geplaatst die een contrast vormt in uitstraling met de bestaande woning. Door gebruik te maken van de maximale hoogtes zoals toegestaan in het bestemmingsplan is er de mogelijkheid ontstaan om een 2e verdieping te maken die uitzicht geeft op het prachtige rivierenlandschap van de IJssel. Door een aangrenzende dijk was dit uitzicht in de bestaande boerderij niet mogelijk.

De uitbouw ligt verdraaid ten opzichte van de bestaande woning en richt zich op deze manier maximaal op het uitzicht op de omgeving en de tuin.
De overgang tussen oud en nieuw bestaat uit een vrije ruimte (vide) waarin de gemetselde gevel ook in het interieur tot zijn recht komt en er een verbindingsbrug loopt op de verdieping naar het nieuwe gedeelte. De bestaande woning wordt op deze manier niet gedegradeerd maar doet mee in de totale compositie.

Het interieur en de installaties van de boerderij waren zeer gedateerd waarbij ook de originele constructie niet meer aanwezig was. De binnenzijde is dan ook volledig gesloopt en de constructie is in originele staat teruggebracht door het plaatsen van nieuwe eikenhouten gebinten, gemaakt op de originele wijze, die op een prachtige manier de ruimtelijkheid van de boerderij versterken in combinatie met nieuw gemaakte daklichten.
De materialisatie van de nieuwbouw is contrasterend: lichtgrijs gekeimde gevels met een zinken felsnaden dakbedekking.