Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Gelderland: Renovatie boerderij in Heteren
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: architectenbureau otto van dijk
Jaar: 2000-2006
Bron: Houtwereld nr 19 6 oktober 2006
Website:
Download: pdf-bestand

Het had niet veel gescheeld of de monumentale deel van boerderij de Steeg uit Heteren was tegen de vlakte gegaan. Op de stedenbouwkundige plankaart van uitbreidingswijk De Melkweide was alleen het voorhuis ingetekend als ‘te behouden’.

Het betrof hier echter een rijksmonument uit 1649. Aanemingsbedrijf Kuijpers Heteren en Architektenbureau oTTo van Dijk zagen heil in een unieke restauratie, die met veel gevoel voor detaillering is uitgevoerd.

Besloten werd tot een complete samenhangende restauratie van de drie te onderscheiden bouwdelen: voorhuis, achterhuis en bijschuur.  In het achterhuis werd een zwevende rechthoekige houten doos (wooncontainer) geplaatst onder het rondhouten sporendak en tussen de gerestaureerde historische binten. Dit laatste is vooralsnog een zeldzaam concept in de Nederlandse restauratie-architectuur. ‘’Wonen in een boerderij van  4.000m3 is simpelweg te groot. Dus hebben we een nieuwe, kleinere woonruimte met èèn verdieping geschapen en daarmee tegelijkertijd de deel een nieuwe eigentijdse functie gegeven’’aldus Otto van Dijk.

Het meest dynamische onderdeel van het conceptuele uitgangspunt vond plaats op de voormalige deel van het achterhuis. Daarbij maakte het riet op het dak plaats voor een naturel zinken schoependak. Deze draaibare, met de hand te vergrendelen schoepen bewerkstelligen een nog grotere daglichttoetreding en – overal vanuit de nieuwe woonruimten een intensievere relatie met het aanwezige groen en de waterpartij.

In de buitenmuren van de deel zijn aan de oost- en westzijde scherpe ingesneden vierkanten gaten gemaakt. Ter plaatse van het voormalige wolfseind werd, vanwege aansluitingsproblemen op het zinken schoepensak, gekozen voor een vrije verticale lichtinval van de zuid-zon door de hoge vide, tot diep in de wooncontainer. Een ijl, teruggelegen spant van thermisch verzinkt staal benadrukt deze nieuwe uitwerking.

De wooncontainer is op een staal-betonvloer gefundeerd die circa een halve meter boven de orginele deelvloer ‘zweeft’. Het betondek staat op stevige poeren waadoor de deelvloer nog zichtbaar is. De vij dwarsgebinten steken dwars door de messcherpe stalen dagkanten van de nieuwe container heen. De sporenkap die het dak ondersteunt, is geheel vernieuwd middels 6,6m lange geimpregneerde douglas palen van 100mm in doorsnee.

De gelaagdheid van de ruimten en de bouwelementen versterkt de monumentale allure van de boerderij en geeft ruimte, licht en bijzondere dynamiek.