Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Gelderland: Polderwoning in Spijk
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: Bijl Architecten
Jaar: 2004
Bron: www.architectenweb.nl
Website: www.bijlarchitecten.nl
Download: pdf-bestand

De woning ligt onder aan de Lingedijk in Spijk met een weids uitzicht over de Tielerwaard. De opdracht was om de bestaande woning om te bouwen en maximaal uit te breiden. Vanuit het bestemmingsplan waren hierbij beperkingen opgelegd om de landelijke kwaliteit van de omgeving te behouden. Uitbreiding was alleen toegestaan in een bijgebouw van beperkte hoogte en beperkte afmeting.
Het perceel waarop de woning staat is sterk lineair van karakter. De gemiddelde breed is ca. 16m terwijl de totale lengte ca. 130m bedraagt. Samen met het weidse uitzicht is dit het uitgangspunt geweest voor het ontwerp.
Zowel de bestaande woning, die in zijn geheel gestript is, als de uitbreiding zijn opgenomen binnen de lijnen die het lineaire karakter van het perceel versterken. Ook de gehele tuininrichting, bestaande uit div. tuinmuren, paden, bomenrijen en een sloot zijn binnen deze lijnen opgenomen. De bestaande woning is op maaiveldniveau aan de voor- en achterzijde volledig geopend waardoor interieur en exterieur maximaal in elkaar overlopen. Hierdoor is het toch enigszins beperkte grondoppervlak van de woning visueel enorm vergoot tot buiten de woning. De kwaliteit van het wonen is zodoende uitgebreid tot een beleving waarbij het gehele perceel betrokken is.
Om de nadruk op de lijnen, als belangrijkste architectonisch uitgangspunt, te leggen is de materialisatie neutraal gehouden en passend binnen een landelijke vormtaal.