Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Drenthe: Woonhuis in Borger
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: Cor Kalfsbeek architectuur bna
Jaar: 2007
Bron: www.corkalfsbeek.nl
Website: www.corkalfsbeek.nl
Download: pdf-bestand

In het buitengebied stond op ca. 1 ha grond een kleine boerderij. Na een aangestoken brand wilden de opdrachtgevers, een gezin met 3 kinderen, een groot maar vooral ook veilig huis realiseren: hun programma behelsde inpandige ruimte voor 3 auto’s, een appartement voor gasten en diverse berg- en speelruimtes. Verder een eetkeuken, royale woonkamer en werkkamers, 4 grote slaapkamers met twee badkamers en extra wasruimte. Het functionele bouwprogramma bedroeg ca 750 m2. Vanuit de bouwvoorschriften waren maximaal 250 m2 B.V.O. toegestaan met een goothoogte van 3.50 m en een nokhoogte van 8.00 m.
In samenwerking met Bleeker / Nauta landschapsarchitecten is toen gekozen voor een opgehoogd, ‘onnatuurlijk’ maaiveld. Dit maakte aan de ene kopkant een inrit voor de auto’s naast elkaar mogelijk en aan de andere kant voorzag het het appartement van maximaal daglicht met een door het bovenliggende balkon overdekt terras. Tussen deze functies liggen de spel- en bergruimtes. De eenzijdige lichtsituatie wordt door een glazen strook in de begane grond vloer aangevuld. Op de begane grond zijn de eetkeuken boven de garage en de woonkamer met aparte werkkamers beiden voorzien van balkons. De toegang naar buiten vind alleen via de lengtegevels plaats aan de noordkant t.p.v. de entree oogt het huis gesloten, terwijl de zuidkant grote schuifdeuren kent. Onder de kap bevinden zich de slaapkamers met de badkamers en extra wasruimte. Een royaal trappenhuis verbindt alle verdiepingen met elkaar.
De gewenste sobere maar lichte afwerking binnen gestuukte wanden, betonvloeren en incidenteel hout contrasteert sterk met de donkere buitenkant. Western Red Ceder is hier behandeld met mosdoder om de voorspelbare verkleuring van het hout t.p.v. de dakoverstekken te neutraliseren.
De plattegrond ontwikkeling van alle bouwlagen volgt in feite zoveel mogelijk het open schuuridee 100% zichtlijn in dwars en lengtedoorsneden. Nevenfuncties zijn of naar de kant (werkkamers) of als eiland (badkamer ouders) geplaatst.
Naast het eenvoudige hoofdvolume met kap dragen de zware stalen schuifdeuren met houten lamellen voor zon- en inbraakwering en laten het huis qua materiaal aansluiten bij de natuur en qua volume bij de gewenste agrarische uitstraling.