Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Gelderland: Uitbreiding van een bestaande boerderij in Geldermalsen
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: M3H Architecten
Jaar: 2004
Bron: www.m3h.nl
Website: www.m3h.nl
Download: pdf-bestand

Midden op het landgoed “ Klein Westerhout” in de gemeente Geldermalsen staat het restant van het oude bakhuis van een vroegere herenboerderij. Op deze plek wil de familie Kars een nieuwe bedrijfswoning laten bouwen. Naast de bescheiden woonbehoeft (woonkamer, keuken en één slaapkamer) is er vooral vraag naar flexibele ruimte.

Om aan de strenge eisen van het bestemmingsplan en de welstand te voldoen is de huidige vorm van de boerderij als uitgangspunt genomen. In het verlengde van de oude deel worden nieuwe bouwdelen gemaakt in dezelfde vorm (doorsnede), maar wel met nieuwe materialen. Hierdoor ontstaat er een nieuw type kop-hals-romp boerderij.

Het wonen en de leegte voor alle mogelijke activiteiten worden in eerste instantie leeg gehouden; hierdoor blijft het mogelijk deze in de toekomst voor allerlei functies te gebruiken. Het nieuwe woonhuis wordt geconcentreerd in het nieuwe gedeelte dat in het verlengde van de oude deel wordt gebouwd. In de toekomst zal er nog een derder bouwdeel toegevoegd worden; een schuur voor werktuigen en machines. De nieuwe bouwdelen worden met andere materialen gemaakt om het nieuwe karakter te benadrukken en om de herenboerderij een voorname uitstraling te geven. Het dak en de langswanden van het woonhuis zijn van koper en helemaal gesloten; hierdoor wordt de vorm extra benadrukt. De serre is helemaal van glas en van de toekomstige te bouwen schuur worden dak en langswanden van geteerd hout. De kopgevels van het oude en nieuwe gedeelte zijn beide met grijze cement gestuct en symboliseren snijvlakken, alsof de bouwdelen doorgesneden zijn.