Inspireren Zoeken op gebied | Zoeken op onderwerp
Noord-brabant: Orthodontiepraktijk en woonhuis in Breda
TerugVooruitVergrootGoogle maps

Architect: Ilona van Alphen en Ben Baudoin
Jaar: 2002
Bron: www.baudoinvanalphen.nl
Website: www.baudoinvanalphen.nl
Download: pdf-bestand

De orthodontiepraktijk is gesitueerd op de voormalige boomgaard van de monumentale boerderij de Blauwe Kei. Het is tegelijkertijd ontworpen en gebouwd met het woonhuis van Ben Baudoin en ons bureau. Er is dan ook gekozen om een ensemble te ontwerpen met als uitgangspunt drie verschillende volumes (het woonhuis, het architectenbureau en de orthodontiepraktijk).

Deze drie rechthoekige volumes hebben allen een verschillende positie ten opzichte van het maaiveld: in de aarde (bureau), op de aarde (de orthodontiepraktijk) en zwevend erboven (het woonhuis). Gezien de bijzondere kwaliteiten van de locatie is gekozen voor grotendeels transparante gebouwen, volledig gebaseerd op het uitzicht. Daar waar de gevels gesloten zijn is dit vanwege privacy en om de transparantie van de gebouwen door het contrast van de massa te benadrukken.

De orthodontiepraktijk is aan drie zijden volledig transparant door middel van profielloos dubbel hardglas. Hierdoor is het uitzicht op de directe omgeving zo volledig mogelijk. Tevens reflecteert de omgeving terug in het glas waardoor het gebouw grotendeels opgaat in zijn omgeving.

De massieve noordgevel bezit twee perforaties die de kelder en de administratieruimte van daglicht en uitzicht voorzien. De ruimtes zijn zo georganiseerd dat alle verblijfsruimtes zoals de wachtruimte, behandelruimte, studeerruimte en personeelsruimte zo veel mogelijk uitzicht hebben. Om dit te bewerkstelligen is een kern ontworpen waarin alle andere ruimtes zoals rontgen en sterilisatie georganiseerd zijn. Ook zorgt de kern voor een scheiding tussen publieks toegankelijke en niet -publiekstoegankelijke ruimtes.

Het vaste meubilair is ontworpen door ons bureau en is in licht eiken en r.v.s. uitgevoerd. Zo is er een kast die de wachtruimte scheidt van de behandelruimte. Deze kast biedt plaats aan tijdschriften, poefjes voor kinderen en drie beeldschermen voor tv, playstation en een pc voor vermaak tijdens het eventuele wachten. De ontvangstbalie is van gepigmenteerd beton en vormt een contrast met het lichte interieur en de transparantie van het gebouw. De kast achter de balie is dubbelzijdig te gebruiken met aan de baliezijde de patienten mappen en aan de administratiezijde ruimte voor administratieve benodigdheden. Kleuren zijn alleen toegepast in de toiletten die ieder aan de binnenzijde volledig in diverse felgroene kleuren zijn geschilderd.