Het was geen eenvoudige opgave, een horecabedrijf maken van de sjieke, monumentale borg Piloersema in Den Ham. Aan de architect de opdracht van de borg en de agrarische schuren en stallen bouwkundig een drie-eenheid te maken. De meningen waren soms verdeeld. ‘Maar die spanning houdt je scherp’, vindt de opdrachtgever, die nauw bij de plannen betrokken was.
De Borg was aanvankelijk niet meer dan een nalatenschap met achterstallig onderhoud. Men wist nauwelijks wat ze er voor nieuwe, niet-agrarische bestemming aan konden geven. Allereerst werd het dak en de voorgevel gerestaureerd. Enkele jaren later kwam het ambitieus verbouwingsplan waarbij de borg een horecabestemming moest krijgen.
Wie het eeuwenoude voorhuis betreedt, vermoedt hier nog steeds geen horecabedrijf. De ruimtes aan weerszijden van de brede gang, zoals de bibliotheek en de opkamer zien er nog authentiek uit. Planken vloeren, klassiek behang en traditionele kleuren als okergeel en ossenbloedrood zorgen tezamen met het antieke meubilair voor een statige sfeer. De architect respecteerde het agrarische karakter van de schuur met het aanbrengen van een houten wand met enkele raampjes. Hierachter loopt een gang die toegang biedt tot de appartementen. In de nok van de schuur schiep de architect een archief en expositieruimte. Door de glazen pui kunnen bezoekers een blik werpen op het agrarische interieur van de schuur.
Ingesloten door hagen bevinden zich in de voormalige koestal drie appartementen met dakkapellen. De openslaande deuren die toegang bieden tot een terras zijn met roodkoper ingelijst in een overkapping.